„Egyszerűen üzlet”

HTCC Uganda

Hasznos tudnivalók

Államforma: köztársaság
Államfő: Yoweri Museveni (1986–tól)
Miniszterelnök: Ruhakana Rugunda (2014–től)
Függetlenség: 1962. október 9. (Egyesült Királyságtól)
Terület: 236 040 km²
Népesség: 35 918 915 fő
Etnikai összetétel: baganda 16,9%, banyankole 9,5%, basoga 8,4%, bakiga 6,9%, iteso 6,4%, langi 6,1%, acholi 4,7%, bagisu 4,6%, lugbara 4,2%, bunyoro 2,7%, egyéb 29,6% Nyelv: hivatalos nyelvek: angol, szuahéli
Vallás: keresztény 84%, muszlim 12%, egyéb 4%
Főváros: Kampala
Bruttó hazai termék (PPP): 66,7 milliárd USD, egy főre jutó: 1 752 USD
Pénznem: Ugandai Shilling (UGX) - 1 UGX = 0,09 HUF

Az afrikai kontinenst kettészelő Egyenlítő mentén elhelyezkedő államok egyik gyönyörűsége Uganda. Természeti szépsége és változatossága egyedülálló a térségben. Klímája állandó kora nyári, vagy kellemes tavaszi időt ígér, amit soha nem érzünk sem túl forrónak, sem nagyon hűvösnek. Az ország jelentős területét folyók és tavak tarkítják. Az ugandai emberek kedvesek, segítőkészek, - minden helyzetben rugalmasak és barátságosak.

Gazdaság

Uganda természeti erőforrásaira építve alapvetően agrárország. Az utóbbi évek ipari fejlesztései nyomán azonban jelentős mértékű külföldi tőke áramlott Ugandába, melynek hatására egyes területeken átfogó infrastrukturális beruházások kezdődtek. Az 1986-os fordulat óta tőke- és szakember-csalogató gazdaságpolitikát folytató kormányzat a kereskedelem területén is átfogó terjeszkedési lépésekkel próbálkozik, a cukor- és kávéexport mellett előtérbe került az építkezési elemek és a szerszámok-alkatrészek gyártása is. A befektetők erősödő szerepvállalása mérhető a leggyorsabban növekvő gazdasági ágazatokon. A pénzügyi szolgáltatások, az építőipar, a feldolgozóipar, a szállítás, a távközlés, az energiaipar, az infrastruktúra és az utóbbi időben már az olaj- és a gázszektor is jelentős bővülésen ment keresztül. Magyarország és Uganda gazdasági kapcsolatai az utóbbi időben rohamosan fejlődnek, vannak már sikerrel futó közös programok, ugyanakkor újabb lehetőségek nyílhatnak az együttműködésre a mezőgazdaságban, a feldolgozóipar fejélesztésében vagy az oktatásban is.

Természet

Uganda nagy része 1000 méternél magasabban fekszik. Az állam területét a Kelet-afrikai magasföld szavannával borított tája uralja. Az északi Murchison-vízesés és az azt övező természetvédelmi terület méltán híres az állat-és növényvilágáról. A védett park erdős részekből vált át a szavannai legelőkbe, majd összefonódik a Nílussal és a Viktória-tóval. A tónak olyan hatása van a környezetére, mint a tengereknek a partvidékekre: enyhíti a hőmérséklet-ingadozást és megnöveli a felhőzetet és a csapadékmennyiséget, így Uganda éghajlata kifejezetten kellemes.

Turizmus

Uganda az utóbbi években a kelet-afrikai turizmus egyik sikerországává vált. Legfőbb vonzereje a Bwindi erdő, ahol még élnek, és látogathatók a hegyi gorillák. A gorilla-trekking nem olcsó mulatság, de életre szóló élményt ad a hatalmas emberszabásúakkal történő találkozás. A Bwindi erdő mellett sok turistát vonz a Rwenzori-hegység vagy a Bunyonyi-tó is. Uganda magyar állampolgárok számára vízumköteles. Kelet-Afrika országaiban - Ugandán kívül Tanzániában és Kenyában is - a repülőtéren és a szárazföldi határon meg lehet venni a vízumot, ami 50 dollárba kerül.

Kiemelt turistacélpontok:

  • a Rwenzori-hegység az ország nyugati határánál, melynek legmagasabb pontja 5000 méter fölött van,
  • a Bwindi Nemzeti Park a hegyi gorillákkal,
  • a Nílus forrásánál, a Viktória-tó partján lévő Jinja ázsiai stílusú épületeivel,
  • a Murchison Nemzeti Park az azonos nevű vízeséssel az ország északi részén,
  • Kampala, az ország nyüzsgő fővárosa, mely a hagyomány szerint hét  dombra épült.