„Egyszerűen üzlet”

HTCC Kína

Hasznos tudnivalók

Hasznos tudnivalók

Államforma: kommunista népköztársaság
Államfő: Hszi Csin-ping (2013–tól)
Miniszterelnök: Li Ko-csiang (2013-tól)
A Kínai Népköztársaság kikiáltása: 1949. október 1.
Terület: 9 596 960 km²
Népesség: 1 371 300 000 fő
Etnikai összetétel: han kínai 92%, egyéb 8%
Nyelv: hivatalos nyelv: mandarin; egyéb beszélt nyelv: kantoni
Vallás: népi vallások 22%, buddhista 18%, keresztény 5%, muszlim 2%, vallás nélküliek 53%
Főváros: Peking
Bruttó hazai termék (PPP): 17,62 billió USD, egy főre jutó: 12 900 USD
Pénznem: Kínai Renminbi (jüan - CNY) - 1 CNY = 46,2 HUF

Kína Kelet-Ázsia legnagyobb, kontinensnyi méretű országa. A világ egyik legősibb civilizációjaként már az ókorban önálló kulturális egységet alkotott, és ebben az időben igen fejlett területnek számított. Több, Európában csak jóval később megismert találmány, mint az iránytű, a papír, a puskapor, a porcelán, vagy a selyem, már ekkor ismert volt Kínában. Az egységes birodalom megalakulása után sokáig a különböző dinasztiák vezetésével és a többi kultúrától elzárva fejlődött egészen a XIX. századig. A mai modern Kína jelenleg Földünk legnépesebb állama, és a világ második legnagyobb gazdaságával rendelkezik.

 
Gazdaság

Gazdaság

A kínai gazdaság jellemzően exportorientált, a külföldi tőke jelenléte pedig egyre nagyobb. Az ország nyitott a legmodernebb technikák alkalmazására, és a maoi időkhöz képest a lakosság életszínvonala is emelkedett az utóbbi évtizedekben. A Kínai Kommunista Párt intézkedéseinek eredményeként a korábbi tervgazdaság a piacgazdaság irányába mozdult el, bizonyos ágazatokban megjelenhetett a magánszféra, amely külföldi vállalkozók betelepülését is jelentette. A párt befolyása a gazdaság minden területén csökkent, és a helyi hatóságok, valamint a magáncégek vezetése nagyobb önállósághoz jutott. Kínában jelenleg szocialista piacgazdaság működik, tehát az állam továbbra is nagy szerepet vállal a gazdaság irányításában. Az egyes szektorok közül a mezőgazdaságnál gondot jelent, hogy a nagy tengerszint feletti magasság, illetve a szárazság miatt az ország területének több mint harmada terméketlen, a megművelt területek nagysága alig bővíthető, sőt az építkezések és a talajpusztulás miatt lassan fogyatkozik is.

Ez a nagyszámú lakosság élelmezése - melyben kiemelkedő szerepet játszik a rizs termesztése - szempontjából kritikus. Az ipari termelés értékének több mint felét a gépgyártás adja, de jelentős a textil- és ruházati ipar, valamint a vegyipar és az élelmiszeripar is. Kína rendkívül gazdag ásványkincsekben. Az energiahordozók és a színesfémércek kitermelése egyaránt jelentős. Az ország legjelentősebb kereskedelmi partnerei az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea.

Természet

Az ország déli területein a szubtrópusi monszun éghajlat az uralkodó. Az északi, tengerhez közeli vidékeken a nedves kontinentális, a belső területeken száraz kontinentális, illetve Belső-Mongólia egyes vidékein mérsékelt övi sivatagi éghajlat uralkodik. A magashegységekben és Tibetben hegyvidéki éghajlat jellemző. Kína a világ harmadik legnagyobb országa, így nem meglepő, hogy nagyon változatos tájakat lehet fellelni a területén. Általánosságban elmondható, hogy nyugatról keletre lépcsőzetesen csökken a tengerszint feletti magasság. Nyugaton találhatók a magasabb hegységek: a Himalája, a Kunlun, a Tiensan, valamint a Tibeti-fennsík. Keletre haladva egyre alacsonyabb hegységek és fennsíkok következnek, az ország keleti felének nagy része pedig alföld. Az országban több mint 1500 folyó van, melyek közül mind vízhozamban, mind hosszúságban a Jangce a legnagyobb.

 
Turizmus

Turizmus

Kína nevezetességei közül a legfőbb vonzerőt továbbra is a több ezer éves civilizáció fennmaradt emlékei jelentik, mint amilyen a kínai nagy fal is. A vallási építményeknek, valamint a mai kultúrának (opera, tánc, színház) szintén fontos szerepe van. A természeti látnivalókban (hegyvidéki tájak, egzotikus élővilág stb.) szintén nem szűkölködik az ország. Manapság különleges vonzerőt jelentenek a nagyvárosokban megfigyelhető technikai megoldások és az építészet. Nem utolsó sorban fontos turisztikai jelentőséggel bír a gasztronómia is.

Kiemelt turistacélpontok:

  • kínai nagy fal,
  • a kínai piramisok,
  • az agyaghadsereg,
  • Peking és Sanghaj városa,
  • Tibeti-fennsík,
  • Lungmen-barlangok.