„Egyszerűen üzlet”

HTCC Egyesült Arab Emírségek

IMG_1945.JPG
Hasznos tudnivalók

Államforma: abszolút monarchia
Államfő: Halífa bin Zájed Ál Nahján sejk (2004–től)
Miniszterelnök: Mohammed bin Rásid Ál Maktúm sejk (2006–tól)
Függetlenség: 1971. december 2. (Egyesült Királyságtól)
Terület: 83 600 km²
Népesség: 9 446 000 fő
Etnikai összetétel: dél-kelet ázsiai 48%, arab 40%, perzsa 2%, egyéb 10% (kb. egyötöde állampolgár)
Nyelv:hivatalos nyelv: arab;egyéb beszélt nyelvek: angol, perzsa
Vallás: muszlim 76%, keresztény 9%, egyéb 15%
Főváros: Abu-Dzabi
Bruttó hazai termék (PPP): 605 milliárd USD, egy főre jutó: 65 000 USD
Pénznem: Emirátusi Dirham (AED) - 1 AED = 76,19 HUF
Az Egyesült Arab Emírségek területének túlnyomó részét sivatag borítja. A sivatag homokjának színe régiónként változik, a szürkétől a krémszínűn keresztül egészen a vörös árnyalatokig terjed. A kietlen táj ellenére a homokdűnék látványa csodálatos képet nyújt. Az életet jelentő zöld növényzet az oázisokban összpontosul. Az Egyesült Arab Emírségek az utóbbi években rohamos fejlődésnek indult, hála a hatalmas olajtartalékainak. Ma a világ egyik leggazdagabb országának és a luxus szimbólumának számít. Legnagyobb városa Dubai, melyet a világ legnépszerűbb turistaparadicsomai között tartanak számon. A fényűző szállodakomplexumokban az idelátogató üzletemberek és nyaralók számára egyaránt biztosított a felhőtlen időtöltés, hála az első osztályú kiszolgálásnak, a hófehér homokkal borított partnak és a pálmafákkal tarkított türkizkék tengernek.

GAZDASÁG

Az óriási kőolajtartalékoknak köszönhetően az ország gazdasága már több évtizede biztos háttérrel rendelkezik, mely magas színvonalú életet 

IMG_1942.JPG

biztosít az állampolgároknak. A GDP körülbelül egyharmada származik közvetlenül a kőolajtermelésből, az exportnak pedig csaknem a felét adják a fekete aranyhoz kapcsolódó termékek. Az országot hét emírség föderációja alkotja, melyek közül Dubai a második legnagyobb, központja pedig az azonos nevű város, melyet Abu-Dzabi mellett az Egyesült Arab Emírségek pénzügyi centrumaként tartanak számon. A pénzügyi szolgáltatásokon kívül a város bevételeinek nagy része a turizmusból és az ingatlanértékesítésből származik. Bár korábban a többi emírséghez hasonlóan Dubai gazdasága is az olajra épült, a kőolaj és földgáz kitermelése itt már csak kisebb részét adja a költségvetésnek. Az ingatlanok értékesítése, valamint az építkezések a nagy horderejű fejlesztéseknek köszönhetően egyre meghatározóbb szerepet töltenek be a gazdaságban. Az óriási volument képező beruházások és a rendkívül megnövekedett világszintű érdeklődés igazi „globális várossá” és nemzetközi üzleti központtá tette Dubait.

TERMÉSZET

Az ország pontosan a Ráktérítőn fekszik és területén sivatagi éghajlat uralkodik. Májustól szeptemberig rendkívül magas páratartalmú a levegő, a hőmérséklet pedig eléri a 40 °C-os értéket is. A keleti parton (Dubai környékén is) és a hegyekben hűvösebb az idő, és nagyobb mértékű a légmozgás. Az év többi részén kisebb a forróság, ekkor 25 °C körüli a hőmérséklet, és megerősödik a szél. A minimális mennyiségű csapadék is ekkor hull.

kép2_s.jpg

Turizmus

Az Egyesült Arab Emírségekbe látogatók gyorsan ízelítőt kaphatnak az országból, mivel viszonylag kis területen is rendkívül változatos vidék tárul elénk és a látnivalók is egymást érik. Az országon belül Dubai régiója néhány évtized alatt hatalmas változásokon ment keresztül a kőolajnak köszönhetően. Óriási luxusvillák, fényűző szállodák, bevásárlóközpontok épültek fel nagyon rövid idő alatt, és ultramodern várossá formálták Dubait.

Kiemelt turistacélpontok:

  • Burj Khalifa, a világ jelenlegi legmagasabb épülete, a város egyik jelképe
  • Jumeirah Beach Residence, Dubai népszerű parti szakasza stranddal, és rendkívül hangulatos sétánnyal
  • a Pálma-sziget, a város pálmaformájú mesterséges szigete számos hotellel, és komplett élménykomplexummal
  • abeel Palace, az uralkodó palotája
  • az SMCCU nevű kulturális központ, ahol Dubai mellett az egész iszlám világról is többet megtudhatunkkép4_s.jpg