„Egyszerűen üzlet”

HTCC Ghána

Hasznos tudnivalók

Hasznos tudnivalók

Államforma: elnöki köztársaság
Állam- és kormányfő: John Dramani Mahama (2012–től)
Függetlenség: 1957. március 6. (Egyesült Királyságtól)
Terület: 238 540 km²
Népesség: 25 758 108 fő
Etnikai összetétel: akan 48%, mole-dagbon 16,6%, ewe 13,9%, egyéb 21,5%
Nyelv: hivatalos nyelv: angol; egyéb beszélt nyelvek: asante, ewe, fante
Vallás: keresztény 71,2%, muszlim 17,6%, egyéb 11,2%
Főváros: Accra
Bruttó hazai termék (PPP): 109,4 milliárd USD, egy főre jutó: 4 200 USD
Pénznem: Ghánai Cedi (GHS) - 1 GHS = 72,4 HUF

A Guineai-öböl partján elhelyezkedő ország magával ragadó szubkultúrája barátságos környezettel párosul: az idelátogatók többségében kedélyes, mosolygós emberekkel találkozhatnak, még a nagyobb városokban is. A tagolatlan tengerpartot 100-150 km széles parti síkság kíséri. A Volta folyó alföldje mélyen benyúlik az északi domb- és hegyvidék közé, ahol egyedülálló természetvédelmi területek találhatók. Ghána a régió többi országához képest kimondottan úttörőnek számít a fejlett technológia használatában.

 
Gazdaság

Gazdaság

Ghána bőséges természeti erőforrással rendelkezik, ennek köszönhetően Afrika egyik vezető és gyorsan fejlődő államává lépett elő az utóbbi években. Ennek ellenére a külföldi segélyek és támogatások továbbra is fontos szerepet töltenek be a nemzetgazdaságon működésében. A bruttó hazai termék csaknem 40%-át, a foglalkoztatottaknak pedig több mint felét a mezőgazdaság adja, de az ipar több ágazatán belül is jelentős állami és külföldi beruházások történtek a gazdaság élénkítése érdekében. Ghána vonzó célpontnak számít a külföldi befektetők számára, nem csak a kiaknázható erőforrásai, de a viszonylag magas szintű stabilitás és átláthatóság miatt is. Az ország vezetésének gazdaságpolitikája prioritásként kezeli a beruházások további ösztönzését, illetve a külkereskedelem bővítését, melyet a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank is támogat.

Természet

A trópusi övezet időjárási jellemzőit remekül tükrözi a ghánai vidék: az esőerdővel tarkított egyenlítői, és a szavanna éghajlat, valamint a kettő átmenete egyaránt érzékelhető az ország különböző részein. Délen a fás szavanna, a középső területeken az esőerdők, míg északon a füves szavanna a jellemző. A csapadékmennyiség délen, a parthoz közeli sík vidéken a legmagasabb, megközelítően kétszer több mint az északi területeken (kb. évi 2000 mm). Az ország keleti részének a domborzatát hegyvidék tarkítja. A Volta-folyó felduzzasztásának köszönhetően létrejött Volta-tó a világ legnagyobb mesterséges tava 8500 km2-es területével.

 
Turizmus

Turizmus

Sokak szerint Ghána Nyugat-Afrika legbarátságosabb országa, kimondottan népszerű a „hátizsákos turisták” körében. Ennek ellenére a turizmus még igencsak gyerekcipőben jár itt, pedig az ország nem szűkölködik látnivalóban, akár kalandra, akár kultúrára vágyik az ember. Népművészetét és lakóit régi, gazdag hagyományok inspirálják, mely visszatükröződik munkáikban. A piacokon megtalálható színes, törzsi ruhák, a szerszámok, az ikonok, a kosarak mind ezt jelképezik. Az itt lakók büszkék fővárosukra, Accrára, mely az 1950-es években a függetlenségi mozgalom központja volt.

Kiemelt turistacélpontok:

  • a Volta-tó, nyugati részén a vízilovairól és lamantinjairól is híres Digya Nemzeti Parkkal,
  • Accra, az ország pezsgő életű, mégis barátságos tengerparti fővárosa,
  • a XVII. században épült part menti rabszolga-kereskedő erődök,
  • az afrikai viszonylatban is rendkívül színes állat- és növényvilággal rendelkező Kakum Nemzeti Park,
  • Kumasi, az ősi Ashanti királyság fővárosa, a régió legnagyobb kulturális központja.