„Egyszerűen üzlet”

HTCC Mongólia

HASZNOS INFORMÁCIÓ

 

Főváros: Ulánbátor
Államforma: Köztársaság
Államfő: Haltmágín Battulga
Miniszterelnök: Uhnágín Hürelszüh
Hivatalos nyelv: mongol
Pénznem: mongol tugrik
 

mongólia.jpg

Mongólia Belső-Ázsiában található köztársaság, északról Oroszország délről a Kínai Népköztársaság határolja, tengerpartja nincsen. Területének nagy része füves puszta, északon és nyugaton magas hegyekkel, délen a Góbi-sivataggal. Teljes határvonala 8220 km, ebből 3643 km jut Oroszországra és 4677 km Kínára.

 

GAZDASÁG

 

Mongólia gazdasága mezőgazdaságra és a bányászatra épül. Az ország gazdag ásványkincsekben (réz, szén, molibdén, ón, volfrám, arany). Az országban körülbelül 30 000 magánvállalkozás működik, melyeknek a nagy része fővárosban található. A vidéki lakosság jelentőse része pásztorkodásból, illetve nomád pásztorkodásból él. Az egy főre eső GDP 2006 - ban 2100 dollár volt, ami  2002 – höz képest 7,5%-os növekedést jelentett. Mongólia teljes kőolaj szükségletének 80%-át Oroszországból fedezi, amely igen függővé tette az országot.

TERMÉSZET

Az ország túlnyomó része füves puszta, más néven sztepp, amit csak a déli területeken vált fel sivatag. A szélsőséges éghajlat miatt összefüggő erdők csak a tavak, folyók környékén és a csapadékosabb hegyoldalakon alakultak ki. Ez mindössze 13,7 millió hektár, az ország területének csupán 8,8%-a.

 

TURIZMUS

Időnktől függően érdemes hosszabb-rövidebb kirándulásokat tenni. Egy hétvégére a főváros melletti Dzunmod, Tereldzs ajánlott, amelyet 1 órányi autózással elérünk. Egy hosszú hétvégi túrába belefér egy gyors Góbi-túra Szajnsand érintésével. A vonatnak köszönhetően gyorsan megjárható az út és ott elég látnivaló is akad. Továbbá megismerhetünk a különleges Góbi világából is egy keveset.
Közép-Mongólia történelemben gazdag, de természetileg is kiváló terület, ezért ha lehet nézzük meg a tájait. A fővárostól viszonylag könnyen elérhető és a vidék látnivalókban gazdag. Egy ilyen túrát kb. 1 hét alatt tudunk megtenni.
A Góbi-sivatag egyes területei csak gyakorlott utazóknak ajánlott, de a turisták számára kiépített területek könnyen megközelíthetők. Az Altaj-hegység vonulatait a természetet kedvelőknek ajánlott meglátogatni. Érdemes kora tavasszal vagy ősszel menni, mert nyáron az alacsonyan fekvő területeken sok a bögöly és a szúnyog. A területet érdemes repülővel megközelíteni, mert autóval nagyon fárasztó az út.
Útiterv készítésekor mindig bőven számoljunk időt, mert a vidéki utakon könnyen tönkre mehet a bérelt autó és akkor előfordulhat, hogy egy-két napot is kell állni.

 

 

KIEMELT TURISTACÉLPONT

 

  • Miqjid Janraisig Sum
  • Sükhbaatar tér
  • Góbi-sivatag
  • Dzsingisz kán szülőhelye