„Egyszerűen üzlet”

HTCC Gambia

Hasznos tudnivalók

Államforma: köztársaság

Elnök: AdamaBarrow

Függetlenség: 1965.02.18. (Egyesült Királyságtól)

Terület: 10 380 km²

Népesség: 1 849 285 fő (2013)

Etnikai összetétel: 39,5% mandinka, 18,8% fulbe, 14,6% wolof, 10,6% diola, 8,9% serahuli, 2,8% serer, 1,8% aku, 0,8% manjago, 0,7% bambara, 1,5% egyéb.

Hivatalos nyelv: Angol

Vallás: 90% szunnita muszlim, 9% római katolikus, 1% törzsi vallás

Főváros: Banjul

Pénznem: Gambiai Dalasi (GMD): 1 GMD = ~20 HUF

Bruttó Hazai Termék (GDP): 473,19 USD ‎(2016.)Gambia (The Gambia), teljes nevén Gambiai Köztársaság (Republic of the Gambia) a kontinentális Afrika legkisebb területű és szinte teljesen sík állama. Az aprócska, szegény országot Nyugat-Afrikában Szenegál fogja közre a Gambia folyó mentén.Az ország hossza 350 km, átlagos szélessége 35 km. A Gambia folyó mindkét partján átlagban kb. 15 km széles.


Gazdaság

Az ország szűkös természeti erőforrásai és földrajzi adottságai miatt, sem a feldolgozóipar, sem a mezőgazdasági szektor nem támaszkodhat hazai alapanyagokra. A kisvállalkozói kézművesipar mellett a halászat és a földimogyoró-termesztés számít vezető ágazatnak, de a turizmus fejlesztésére szánt összegek is lassan meghozzák a várt eredményt. A kormány földprivatizációs törvénye következtében némileg kiterjesztették a földimogyoró-termesztésből élők számát, megakadályozva a monopóliumok kialakulását, mindez azonban némileg visszavetette a termelés mértékét. A magas munkanélküli ráta miatt Gambia is folyamatos nemzetközi segélyekre szorul, a politikai vezetés korrumpálhatósága számottevő.

Természet

Az ország éghajlata trópusi, június és november között melegebb és csapadékosabb, máskor hűvösebb és száraz időjárás jellemzi. Földrajzi pontjait tekintve a legalacsonyabb a 0 m-es tengerszint, legmagasabb pontja pedig 53 métert tesz ki.

Turizmus

A turizmus a 1965-ben jelent meg először Gambiában, amikor egy 300 főből álló, szervezett svéd turistacsoport érkezett az országba. 10 évre rá már éves szinten 25.000 látogatót vonzott a Szenegál területébe beékelt kis ország. A turizmus jelenleg is fejlődő ágazat, azonban a szükséges infrastruktúra nagyon lassan épül ki.

Kiemelt túristacélpontok

-          KuntaKinteh-sziget (James-sziget)

-          Senegambia sziklakörei

-          Banjul

-          Serrekunda piac

-          Halászfalvak

-          Bijilo park