„Egyszerűen üzlet”

HTCC Gabon

HASZNOS INFORMÁCIÓ

Államforma: Köztársaság
Elnök: Ali Bongo Ondimba
Miniszterelnök: Emmanuel Issoze-Ngondet
Hivatalos nyelv: Francia
Beszélt nyelvek: fang, myene, nzebi, egyéb törzsi nyelvek
Főváros: Libreville
Pénznem: Central African CFA franc
Vallás:  74%  keresztény, 21% törzsi vallású
Népesség: 1 671 711 fő
Terület: 267 667 km²
- szárazföld: 257.667 km2
- víz: 10.000 km2

 gabon 3.png

Gabon egy köztársaság Közép-Afrika területén. Északon Egyenlítői-Guinea és Kamerun, keleten és délen a Kongói Köztársaság, nyugaton pedig az Atlanti-óceán határolja.

GAZDASÁG

A térséghez képest aránylag gazdag ország. Az egy főre eső GNP többszöröse a legtöbb szubszaharai országnak. Ugyanakkor a jövedelem aránytalanul van elosztva, éppen ezért még rengeteg ember él Gabonban szegénységi küszöb alatt. Az országban a bevétel 46%-a kőolajból származik, a bányakincsek és az erdők hozzák a legtöbb jövedelmet az országnak. Az ország bányászata a függetlenné válás után kezdett rohamosan fejlődni: mangán-, vas- és uránérc bányászat. A francia atomipar legjelentősebb nyersanyagellátója. A vezető szerep a kőolajé, a kőolajszektor a GDP felét teremti elő. Az esőerdőit főként külföldi kereskedők vásárolják fel és aknázzák ki. Súlyosan eladósodott ország, a külső adósságállománya több mint 3,5 milliárd USD.

- Nemzeti valuta: CFA frank
- GNP: (becsült érték) 6,7 milliárd USD
- GNP/fő: (szintén becsült) 5500 USD
- A GDP szektorális megoszlása: mezőgazdaság 10%, ipar 60%, szolgáltatás 30%.

TERMÉSZET

Gabon a közép-afrikai Atlanti-óceán partján található. Az egyenlítőn található, a 3 ° N és 4 ° S szélességi fokok és 8 ° és 15 ° E hosszúsági fokok között helyezkedik el. Gabonban egyenlítői éghajlat van, kiterjedt esőerdőkkel, melyek az ország 85% -át fedezik.

Három különálló régió van: a partmenti síkságok (az óceán partjától 20 és 300 km között), a hegyek (a Libreville-i Cristal-hegység, a középső Chaillu-hegység) és a szavanna keleten. A partmenti síkságok a Világ Vadvédelmi Alap szignifikáns részét képezik az atlanti-egyenlítői tengerparti erdők ökorégiójában. Ebben a térségben fellelhető a közép-afrikai mangrove is, különösen az Egyenlítői-Guinea határán lévő Muni folyó torkolatánál.

WhatsApp Image 2018-10-05 at 15.27.01.jpeg

TURIZMUS

Az országban nem jellemző a tömegturizmus, valamint a szervezett beutaztatás. Utazási irodák szervezése által azonban elérhetők Gabon természetes és kulturális látnivalói.

WhatsApp Image 2018-10-05 at 15.26.57(1).jpeg

KIEMELT TURISTACÉLPONTOK

- Bateke Plateaux
- Lope Park
- Cristal Mountain
- Libreville: Nemzeti múzeum, Elnöki palota, L’Eglise St-Michel Katedrális, Musée des Arts et Traditions du Gabon (Gabon Művészeti és Hagyományi Múzeuma).