„Egyszerűen üzlet”

HTCC Marokkó

bejárat (2).jpegHasznos tudnivalók

Államforma: alkotmányos monarchia
Államfő: VI. Mohammed király (1999–től)
Miniszterelnök: Abdelilah Benkirane (2011–től)
Függetlenség: 1956. március 2. (Franciaországtól)
Terület: 446 550 km²
Népesség: 32 987
Nyelv: hivatalos nyelv: arab; egyéb beszélt nyelvek: francia, berber
Vallás: muszlim 99%, egyéb (keresztény, zsidó) 1%
Főváros: Rabat
Bruttó hazai termék (PPP): 254,4 milliárd USD, egy főre jutó: 7 666 USD
Pénznem: Marokkói Dirham (MAD) - 1 MAD = 27,87 HUF

Marokkó a csodák és az ellentétek országa egyben. Nagy uralkodók vívtak harcokat a területén, dinasztiák követték egymást, miközben a történelem nagy építészei, festői, kézművesei és szobrászai emeltek itt hatalmas palotákat, mecseteket, kerteket. A „legnyugatibb Kelet országának”, és az „arab Nyugatnak” is nevezik. Mintha egy romantikus mese, keveredne az egzotikus tájjal, melyet varázslatos királyi városok, az Atlasz-hegység hófödte gerincei, cédruserdők, és homoksivatagok tarkítanak.

 

Gazdaság

Marokkó gazdaságát makro- és mikroszinten egyaránt sikerült a kilencvenes évek elején stabilizálni. A munkanélküliség leküzdésével, valamint a kereskedelem élénkítésével párhuzamosan a magánszektor is fejlődésnek indult, a mezőgazdasági és az ipari-szolgáltatási szférában egyaránt. A kormány egyúttal széleskörű privatizálási kampányba is kezdett, több szektorban (közlekedés, telekommunikáció, stb.) nagyarányú piacosítás valósult meg. Az Európai Unió és az Egyesült Államok támogatásával jelentős oktatási-tudományos fejlesztések indultak, melynek célja Marokkó integrálása a nemzetközi kutatási-fejlesztési térbe. Mindez, és az EU és Marokkó között kialakult jó kapcsolat a magyar vállalkozók számára is ideális tereppé teszi az észak-afrikai királyságot, ugródeszkává akár a további afrikai terjeszkedéshez is.

WhatsApp Image 2018-02-20 at 15.54.18.jpeg

Természet

Az óceáni partvidéken hűvös párás óceáni légáramlat a jellemző, amelynek nyáron kellemesen hűtő, télen a nyirkos hidegérzést fokozó hatása van. A Földközi-tenger mentén az éghajlat a spanyol és olasz partokéhoz hasonló. A belső, illetve déli területeken a nyár nagyon meleg és száraz, a tél enyhe, kivéve a Rif- és az Atlasz-hegység magasabb területeit, ahol télen hó és fagy van. Az utóbbi területeken kívül általában csak a jobb szállodákban van fűtés télen. A nyár száraz és meleg, a tél csapadékos. Nyáron a sivatagos, keleti, dél-keleti területeken sokszor homokvihar veszélye fenyeget.

Turizmus

Marokkó nemzetközileg kedvelt idegenforgalmi célpont, a magyar turisták szempontjából biztonságos országnak tekinthető. Az idegenforgalmi szektor elsődleges gazdasági jelentősége miatt a marokkói hatóságok kiemelt figyelmet fordítanak a külföldi turisták biztonságára, elhelyezésük, pihenésük és szórakozásuk feltételeire. Az országban a közbiztonság kiemelkedően jó - a közlekedés azonban rejthet magában veszélyeket.

bejárat.jpeg

Kiemelt turistacélpontok:
  • Agadir (a tengerpart legjobban kiépült üdülőhelye, ahol télen is igen kellemes a klíma),
  • a "királyi városok" - Fez, Marrakesh, Meknes, Rabat, - a marokkói történelem látványos emlékei,
  • a sivatag - Ouarzazate, Ait Benhaddou - kalandok a dűnéken,
  • Arganeraie Bioszféra Rezervátum, Sous Massa Nemzeti Park,
  • az észak nagy és kis városai (Tanger, Tetouan, Chefchaouen) - nagyvilági fiatalos szórakozás, és történelmi hangulat egyben.

IMG_4267.jpg