„Egyszerűen üzlet”

HTCC Szenegál

HASZNOS INFORMÁCIÓ

Államforma: köztársaság
Elnök: Macky Sall
Miniszterelnök: Aminata Touré
Hivatalos nyelv: Francia
Beszélt nyelvek: volof, pulár, dzsola, mandinka
Főváros: Dakar
Pénznem: West African CFA franc
Vallás: 95% szunnita muszlim, 4% keresztény, 1% egyéb
Népesség: 14 133 280 fő
Terület: 196,712 km2

víz: 2,1%

 senegal1.jpg

Szenegál egy Magyarországnál több mint kétszer nagyobb területű köztársaság Nyugat-Afrikában. Legjelentősebb folyójáról, a Szenegálról kapta a nevét. Az ország az Atlanti-óceán partján fekszik.

 

GAZDASÁG

A Kanári-hidegáramlás következtében éghajlata kedvező a mezőgazdasági termelés számára. Földjein kölest, kukoricát, földimogyorót, cukornádat, maniókát, gyapotot, kókuszt termesztenek, juhot, kecskét és szarvasmarhát tenyésztenek. Sokan a halászatból élnek.

Értékes ásványkincse a foszfát, a titán, a vasérc és a kőolaj. A szerény ipar a fővárosban összpontosul (kőolaj-finomító, növényolajgyár, halfeldolgozó, műtrágyagyár).

Fő ágazatok: élelmiszer- és halfeldolgozás, foszfátbányászat, műtrágyagyártás, kőolaj-finomítás, aranybányászat, építőipar, hajók építése és javítása.

Az ország bruttó nemzeti összterméke (GDP) a Világbank várakozásai szerint 6,9%-kal nőhet 2018-ban, ezzel a növekedési ütemmel az adott évben a világ nyolc leggyorsabban fejlődő gazdaságai közé tartozik.

 

TERMÉSZET

Szomszédai északon Mauritánia, keleten Mali, délen Guinea és Bissau-Guinea, nyugaton Gambia beékelődik az országba.

Területének zöme szavannával borított síkság, amelyet délnyugaton mocsarak tarkítanak. Legmagasabb pontja: név nélküli magaslat, 581 méter.

Főbb folyók: Szenegál, Gambia, Casamance.

Szenegálban trópusi éghajlat uralkodik, május és november között délről monszun érkezik az országba, a száraz évszak december és május között van.

Észak-Szenegálban a passzátszél befolyásolja az időjárást. November és március között a harmattan nevezetű széljárás szárazságot hoz a Szaharából a területre.

Az évi középhőmérséklet áprilisban 40 °C, decemberben 17 °C.

TURIZMUS

Dakar városa támogatja a városi lakosok által látogatott turisztikai desztinációk fejlesztését. A város északi részén fekvő strandok és szigetek, olyan helyeken, mint a Yoff és a Ngor, különösen vonzzák a belföldi turistákat. Mind a helyi, mind a külföldi országokból érkező turisták számára vonzerőt jelent a vallási helyszínekre és fesztiválokra történő látogatás.

Néhány brit utazási iroda portfoliójában érintőlegesen szerepel szenegáli látogatás, általában az angol ajkú Gambiai utazással egybekötve található meg a kínálatban. Ezen kívül francia és belga társaságok szerveznek még utakat Szenegálba.

 

KIEMELT TURISTACÉLPONT

-        Plage Popenguine

-        Joal Fadiouth

-        African Renaissance Monument

-        Dakar Grand Mosque

-        Niokolo-Koba National Park

-        Djoudj National Bird Sanctuary

-        Saloum Delta National Park

-        House of Slaves

-        Lake Retba

-        Gorée island