„Egyszerűen üzlet”

HTCC Belgium

HASZNOS TUDNIVALÓK


Államforma: alkotmányos monarchia
Államfő: Fülöp (2013 óta)
Kormányfő: Charles Michel (2014 óta)
Függetlenség: 1830. október 4.
Terület: 30 528 km²
Népesség: 11 150 516 fő
Etnikai összetétel: 75%-a flamand vagy vallon (belga), 4%-a olasz, 3,7% marokkói, 2,4% francia, 2% török
Nyelv: hivatalos nyelv: holland, francia, német
Vallás: keresztény 53%, vallástalan 33%, egyéb 14%
Főváros: Brüsszel
Bruttó hazai termék (GDP): 466,6 milliárd USD, egy főre jutó: 45 308 USD
Pénznem: Euró

Belgium, hivatalos nevén a Belga Királyság, etnikailag és nyelvileg megosztott nyugat-európai ország. Lakossága három jól elkülöníthető csoportja a hollandul beszélő flamandok, a franciául beszélő vallonok és az ország keleti részén élő német közösség. Az Európai Unió alapító tagja, fővárosa Brüsszel, amely egyben az uniós intézmények egyik székhelye. Hollandiával és Luxemburggal együtt alkotja a Benelux államok csoportját.

GAZDASÁG

Belgium fejlett ipari ország, gazdasága nyitott, exportorientált és elsősorban az ország északi, flamand területein koncentrálódik.Központi elhelyezkedése Európában és magasan fejlett közlekedési hálózata hozzájárult a gazdaság diverzifikációjához, amelynek fő szektorai a szállítmányozás, szolgáltatások, gyártás és a csúcstechnológia.
Belgium a szükséges fosszilis energiahordozók 100%-t külföldi forrásokból biztosítja és a 2025-ig tervezett atomerőmű bezárások várhatóan tovább növelik energia-függőségét. Nyitottsága és logisztikai központ szerepének hatása, hogy gazdasága érzékeny a külföldi keresletváltozásokra.
Kereskedelmének közel háromnegyedét az Európai Unió tagállamaival bonyolítja.

TERMÉSZET

Belgium Európa nyugati részén, az Északi-tenger partján fekszik. Az ország területén három meghatározó tájegység található: az északnyugati rész part mentisíksága, a központi fennsík és az ország délkeleti részén található Ardennek régió, amely a szomszédos Németországba és Franciaországba is átnyúlik.Klímája mérsékelt óceáni, nagy csapadékmennyiséggel minden évszakban. A telek általában enyhék - az Ardenneket kivéve -, kevés hóval. Nyáron is gyakori a hűvös, esős időjárás. Az éves átlaghőmérséklet 11 °C.
Nagy népsűrűsége, fejlett ipara és elhelyezkedése miatt Belgium komoly környezeti problémákkal küzd, ugyanakkor a kormányzat folyamatos környezetvédő politikája és a különböző intézkedések hatására a helyzet javul.

TURIZMUS

A turizmus Belgium egyik legfontosabb gazdasági ágazata, az éves GDP 3%-t is kiteszi az ebből befolyó jövedelem.Belgium elsősorban történelmi és kulturális úti célokat kínál, de népszerű helyszínek a természetben gazdag Vallónia és a vízi sportok kedvelői körében a tengerparti üdülőközpontok is. Az ország jelentős potenciállal rendelkezik továbbá a gyógyturizmus, a falusi turizmus, az ökoturizmus és a kulturális turizmus területén.
Brüsszel a kongresszusi turizmus tekintetében kiemelkedő az ország kínálatában, egyike a legkedveltebb üzleti úti célnak Európában.

KIEMELT TURISTACÉLPONTOK


• Városok: Brugge, Brüsszel, Antwerpen, Gent
• Első világháborús csatahelyszínek (Ypres,Flandria)
• Waterloo
• Semois-folyó völgye
• Hoge Kempen Nemzeti Park