„Egyszerűen üzlet”

HTCC Thaiföld

HASZNOS TUDNIVALÓK:

Államforma: monarchia
Király: X. Rama
Kormányzó: Prem Tinszulanonda
Kormányfő: Prajut Csan-o-csa
 
Terület: 514 000 km²
Népesség: 65 931 550 fő (2016)
Nyelv: hivatalos nyelv: Sziám
Vallás: buddhista
Főváros: Bangkok
Bruttó hazai termék: 433 mrd
Pénznem: baht

Thailand #3.jpg


Thaiföld történelmét a hagyomány szerint a rövid életű (1238–1368) Szukhotai-királyságig vezetik vissza, amelyet a 14. sz közepétől az Ajuthatta királyság követett. A következő négy évszázad alatt az Ajutthaja-királyság terjeszkedése révén megalakult Sziám, melynek határai az északi Lannatai -királyság kivételével nagyjából megegyeztek a mai Thaiföldével.

GAZDASÁG

Thaiföld a világ első számú rizsexportőre, évi 6.5 millió tonnával. A rizs a legfontosabb mezőgazdasági termék az országban. Thaiföldön a művelésre alkalmas földterületek aránya 27,25%, ami a legmagasabb a régióban. A művelhető földterületek 55%-át rizstermesztésre használják. Gyümölcsexportja is jelentős (kókuszdió, ananász).
Az ország egyik legfontosabb élelmiszernövényét, a maniókát azokon a területeken termesztik, ahol az árasztásos rizstermesztés feltételei hiányoznak, így a Thai-öböl mentén és a Maláj-félszigeten. A cukornád fő termőterületei a Chao Praya síksága és a Mekong mellékfolyóinak vidéke. A nyersgumit (kaucsuk) az ország Maláj-félszigetre benyúló területein termesztik. A kivitelre kerülő legfontosabb gyümölcsök közül az ananász, a banán és a kókuszdió elsősorban a Thai-öböl partvidékéről származnak. 


TERMÉSZET

Az ország trópusi monszun éghajlatát általában 1000-2000 mm nyári (máj.-okt.) csapadék és az év folyamán alig változó középhőmérséklet jellemzi. A legforróbb hónap a nyári monszun kezdetét megelőző április. A hegységek nyugati lejtői jóval több csapadékot kapnak. A Maláj– félszigeten melynek keleti oldalára a téli monszun is esőt hoz, az évi átlagos csapadék az 5000 mm-t is eléri. Az esős évszakot az állandó nagy légnedvesség fülledtté teszi.


TURIZMUS

Thaiföld ezerarcú országában összeolvad a Távol-Kelet minden színe és izgalma. Évezredes kultúrát őrző buddhista szentélyek, ősi kolostorok, pazarul díszített templomok, meseszerű paloták, merev arcú óriás Buddha-szobrok, csendes halászfalvak, pezsgő életű fürdőhelyek és az éjjel-nappal lüktető gigantikus metropolisz, Bangkok, adnak ízelítőt az ott élők világából. Népszerűek a fővárosban a girbegurba csatornák és az évszázados hagyományaikat őrző, nomád életmódot folytató hegyi törzsek romantikus települései.2009-ben az idegenforgalomban Bangkok a második leglátogatottabb város volt a világon, Pattaya pedig a 19. helyezést érte el.A külföldi turisták körében a legnépszerűbb helyek Bangkokon és Pattayán túl az ország tengerpartjai, így Phuket és térsége, Hua Hin, Ko Samui és Ko Phangan szigete Észak-Thaiföldön Chiang Mai.KIEMELT TURISTACÉLPONTOK

-              Vat Arun
-              Nagy Palota
-              Wat Phra
-              Kaosan sétáló utca


Thailand #4.jpg

Thailand #2.jpg