„Egyszerűen üzlet”

HTCC Spanyolország

HASZNOS INFORMÁCIÓKÁllamforma: Monarchia
Főváros: Madrid
Király: VI. Fülöp spanyol király
Miniszterelnök: Pedro Sánchez Pérez-Castejón
Hivatalos nyelv: kasztíliai spanyol
EU csatlakozás: 1986. január 1.
Népesség: 46 528 024 fő (2017)
Terület: 504782 km2
A királyság részei a szárazföldi területen túl még: 
-A Baleár- szigetek
-A Kanári- szigetek
Pénznem: Euro
Vallás: katolikus 


Spanyolország, hivatalos nevén Spanyol Királyság Reino de España független állam Dél -Európában a hozzá tartozó Ceuta és Melilla autonóm városokkal, valamint a Kanári-szigetekkel. A spanyol szárazföld délről és keletről a Földközi-tenger, északról a Vizcayai-öböl és nyugatról az Atlanti-óceán alkot vele határt. A szárazföldön Portugáliával, Franciaországgal, Andorrával, Gibraltárral és Marokkóval határos. Spanyolország a legnagyobb a három független államból, amelyek az Ibériai-félszigeten 
fekszenek. 

WhatsApp Image 2019-08-08 at 16.36.53(1).jpeg

GAZDASÁG

A mezőgazdaság fontos szerepet játszik az ország gazdasági életében, különösen a földművelés jelentős. A száraz földet, öntözés nélkül művelik, legfőbb terményei az árpa, a búza és a hüvelyesek. Az öntözött földön citrusfélek, gabona, szőlő és zöldségfélék teremnek. Spanyolország a világ első olajbogyótermesztője évi mintegy egymillió tonnával. Bor- és olívaexportja kiemelkedő, Katalónia Európa második pezsgőexportőre (Franciaország után).A külkereskedelmet illetően az importált termékek közé sorolhatjuk az üzemanyagot, gépeket, közlekedési eszközöket és az élelmiszert. Export termékek például a nyersanyagok vas, acél, mezőgazdasági termékek oliva, citrusfélék, bor, textiltermékek, közszükségleti cikkek.Kiemelkedő állami bevételi forrás az idegenforgalom, turizmus.


TERMÉSZET

Spanyolország klímáját négy főbb részre oszthatjuk: mediterrán, kontinentális, óceáni, szubtrópusi. Az ország mediterrán területei erdőinek kivágását már az ókorban megkezdték, helyükön sok helyen gyéren gyepes, lepusztult felszínű, sziklás területek vagy másodlagosan kialakult mediterrán cserjések, illetve citrus- és olajfaültetvények vannak. 

TURIZMUS

Spanyolország egyrészt kultúrájának sokszínűsége, másrészt a tengerpartjai jelentik a turisták számára a fő vonzerőt. Kiemelkedő állami bevételi forrás az idegenforgalom, turizmus. Fő idegenforgalmi központjai, keresett desztinációi a turisták költésének és látogatásnak sorrendjében:
Katalónia Costa Brava
Baleár-szigetek
Kanári-szigetek
Andalúzia Costa del Sollal


KIEMELT TURISTACÉLPONTOK

-Királyi Palota - Madrid
-Sagrada Familia - Barcelona
-Córdobai Nagymecset (Mezquita)- Cordoba
-A Sevillai Katedrális