„Egyszerűen üzlet”

HTCC Kambodzsa

HASZNOS TUDNIVALÓK

Főváros:  Phnompen
Miniszterelnök: Hun Sen
Hivatalos nyelv:  khmer
Beszélt nyelvek: angol, francia, kínai, csam
Függetlenség: Franciaországtól
Tagság: ENSZ, IMF, ASEAN, Frankofónia
Becsült Népesség:  15 135 169 fő (2013)
Terület:  181 035 km²

 

Kambodzsa egy Magyarországnál csaknem kétszer nagyobb ország a Thai-öböl partján. Az ország neve egy mimózaféle fa indonéz nevéből keletkezett. A volt francia gyarmat 1953-ban nyerte el függetlenségét. A vietnámi háború alatti (amerikai, dél-vietnámi) megszállását húsz évig tartó polgárháborús időszak követte. Az ország lakosságának közel 97%-a a buddhista vallás híve.

GAZDASÁG

Kambodzsa agrárország. Az 1970-es évek zűrzavara után a ’80-as évek második felétől kezdett el fejlődni a gazdaság jelentősebben. Az 1997-es gazdasági visszaesés után az ország 2000-től kezdve átlagosan 5%-kal nőtt GDP-je. A magas fejlődés ellenére a szomszéd országokhoz képest még mindig elmaradott és nagy probléma a szegénység.

Az ország bruttó nemzeti összterméke (GDP) a Világbank várakozásai szerint 6,9%-kal nőhet 2018-ban, ezzel a növekedési ütemmel az adott évben a világ hat leggyorsabban fejlődő gazdaságai közé tartozik.

 

TERMÉSZET

A csapadéknak megfelelően a medence természetes növénytakarója a ritkás, lombhullató monszunerdő, illetve a szavanna, a csapadékosabb hegyvidéken az örökzöld esőerdő. A Szap-tavat sajátos, vízkedvelő fás szavanna övezi, mivel évente több hónapon át elárasztja a felduzzadt tó vize. A partvidéken mangrove mocsarak vannak. A háborúk és az intenzív fakitermelés következtében az erdők kissé megritkultak és az itt élő állatfajok egy része eltűnt, illetve veszélyeztetetté vált. Sík vidéken jellemző a Palmira-pálma.

 

 TURIZMUS

 

Kambodzsát újra és újra felfedezi magának a nyugati civilizáció. Ahogy a 19. században Henri Mouhot francia természettudós a dzsungel közepén megtalálta Angkort, olyan gyermeki lelkesedéssel fedezik fel a kalandvágyó turisták most a pálmafás, fehér homokos Koh Rong szigeteket.

 

KIEMELT TURISTACÉLPONTOK

  • Botum Sakor Nemzeti Park
  • Angkor
  • Kampongszom – tengerparti üdülőhely
  • Phnompen: Ezüst Pagoda, Nemzeti Múzeum, Királyi Palota, Choeung Ek-i emlékmű