„Egyszerűen üzlet”

HTCC Botswana

Hasznos tudnivalók

Hasznos tudnivalók

Botswana az afrikai országok közül példaértékűnek mondható. Távol állnak tőle a törzsi viszályok, polgárháborúk, zavargások. Csodálatos tájaival, élővilágával vonzza a látogatókat. A helyi lakosok kedves, barátságos emberek. Az utóbbi néhány évben Botswana is más afrikai országokhoz hasonlóan minden területen rohamos fejlődésnek indult.

Államforma: köztársaság
Állam- és kormányfő: Ian Khama (2008-tól)
Függetlenség: 1966. szeptember 30. (Egyesült Királyságtól)
Terület: 581 730 km²
Népesség: 2 155 784 fő
Etnikai összetétel: cvana 79%, melyet 8 törzs alkot; a legnagyobb a ngvato (38 %)
Nyelv: hivatalos nyelv: angol, egyéb beszélt nyelv: setswana
Vallás: keresztény 71%, badimo 6%, vallástalan 20%, egyéb 2%
Főváros: Gaborone
Bruttó hazai termék (PPP): 34 milliárd USD, egy főre jutó: 16 000 USD
Pénznem: Botswana Pula (BWP) - 1 BWP = 28,35 HUF

 
Gazdaság

Gazdaság

Az ország függetlenné válása után hatalmas gazdasági fejlődést mutatott, amit rövidesen óriási visszaesés követett. Ennek következtében Botswana ma a világ egyik legszegényebb állama. Magas a HIV fertőzöttek aránya, nagy a szegénység és a képzetlenség. Ennek hatására az ország képtelen átfogó gazdasági fejlődést felmutatni. A gyémántiparnak köszönhetően a GDP egy főre eső aránya afrikai viszonylatban meglehetősen magas. Mindebből viszont a társadalom igen csekély hányada részesül. Az ország fő bevételi forrását a szolgáltató szektor jelenti (kb 52%), ezt az ipar követi (kb 46%), a maradék 2% csak a mezőgazdaság. Az infrastruktúra területén nagy igény van a beruházásokra (útépítés, víz-és kommunikációs hálózat).

Természet

Az ország a Dél-afrikai fennsíkon található, ez jelentősen befolyásolja az éghajlatát. Két évszakot különböztetünk meg az esős évszak októbertől márciusig tart, a száraz évszak májustól szeptemberig. Az átmeneti időszakokban a hőmérséklet gyakran 35 celsius fok fölött van. Botswana 80%-át a Kalahári sivatag alkotja. Északon az Okavango delta az év minden szakában ellátja az állatokat friss vízzel. Az Afrikára jellemző nagy vadak itt mind megtalálhatóak. Az ország 37%-át nemzeti parkok és a vad világ megőrzésére szánt területek foglalják el.

Turizmus

Turizmus

Botswana turisztikai szempontból igen fejlett. Természetvédelmi területeinek és vadrezervátumainak köszönhetően sok turista látogat ide. Az ideérkezők sokszínű szálláslehetőségek közül választhatnak. A nomád sátorozástól kezdve az ötcsillagos hotelig mindenféle igényt kielégítenek a vendégek számára. A látogatóközpontú szafari parkok magas színvonalú élményt nyújtanak. Ezen szolgáltatások árai nem mondhatóak olcsónak, viszont az idelátogató valószínűleg nem fogja rossz befektetésnek tekinteni.

Kiemelt turistacélpontok:

  • Okavango delta
  • Chobe folyó
  • Central Kalahári
  • Északon a négyes határnál a Viktória vízesés
  • Makgadikgadi sólapály