„Egyszerűen üzlet”

HTCC Etiópia

HASZNOS INFORMÁCIÓ


Államforma: Köztársaság
Elnök: Mulatu Teshome Wirtu
Miniszterelnök: Abiy Ahmed Ali
Hivatalos nyelv: Amhara
Beszélt nyelvek: Angol, arab, szomáli
Főváros: Addisz-Abeba
Pénznem: Ethiópiai birr
Vallás:  A lakosság közel 2/3-a keresztény, 1/3-a muszlim.
Népesség: 96 958 732 fő
Terület: 1 127 127 km²

 

Etiópia Kelet-Afrika egyik állama, „Afrika szarvánál” található. Az egyik legszegényebb ország: az emberek több mint fele él szegénységben.

IMG_2396.JPG

GAZDASÁG

Etiópia GDP-je 2009-ben vásárlóerő-paritás alapján 76,7 milliárd, folyó áron számolva 34,3 milliárd dollár volt. A GDP növekedése jelentős: 2007-ben és 2008-ban több mint 11%, 2009-ben 8%, amivel az országok között a negyedik helyet szerezte meg. A gyors növekedés ellenére azonban Etiópia még ma is Földünk egyik legszegényebb országa, ahol az egy főre jutó GDP összege mindössze 900 USD, amivel a 228 országot tartalmazó listán a 213-ik helyen található.[4] Adósságállománya eléri a GDP 32%-át, amitből 12% a külső adósság (4,2 milliárd dollár).Az ország bruttó nemzeti összterméke (GDP) a Világbank várakozásai szerint 8,2 %-kal nőhet 2018-ban, ezzel a növekedési ütemmel az adott évben a világ hat leggyorsabban fejlődő gazdaságai közé tartozik.


IMG_2395.JPG

TERMÉSZET

Az ország túlnyomó részén az éghajlat jellegzetes magassági övezetekbe rendeződik, ez alapján az éghajlata 3 zónára osztható:
 • 1800 méter alatt van a trópusi forró éghajlat területe, az úgynevezett kolla öv. Az alacsonyabb részeken minden hónap középhőmérséklete meghaladja a 20 °C-ot.
 • 1800 és 2500 m között van a meleg-mérsékelt öv, a vojna dega. Az állandó tavasz birodalma ez, ahol az évi középhőmérséklet 15-19 °C.
 • 2500 m felett van a hűvös-hideg zóna, a dega. Itt az év bármely szakában hajnali fagyok is előfordulhatnak.
A csapadék mennyisége délről észak felé csökken, mennyisége és eloszlása azonban résztájanként változó. Míg délen kétszakaszos esőzések jellemzőek, északon már csak a nyári 4-6 hónapban van csapadék.
Addisz-Abeba napi középhőmérséklete 8 és 24 °C között változik évszaktól függően. Az évi csapadékmennyiség 500 mm. Az ország hegyvidékein 2500 mm is előfordul.


IMG_2397.JPG

TURIZMUS


Etiópiában rengeteg a látnivaló: a kiváló állapotban megmaradt Akszum romjai az ókori Etiópia szívében; Fasil Ghebbi erődje, az etióp császár lakóhelye a 16. és 17. században; Harar Jugol, a negyedik legszentebb iszlám város 82 mecsetével, 102 szentélyével; Lalibela, a szent zarándokhely 11 monolitikus, kőbe vájt templomával; az 55 kilométeres kőfallal körülvett Konso település; az Alsó-Awash-völgy, ahol megtalálták az első női előember, Lucy koponyájának maradványait. Ezek mind az UNESCO világörökségének részét képezik.
Etiópia gazdag kulturális és történelmi örökségének listáján szerepelnek még olyan látnivalók, mint a Sheik Hussein vallási, kulturális és történelmi emlék, Melka Kunture paleolit lelőhely Felső-Awash-völgyben, Gedeo kulturális és természeti vidék a Bale-hegység Nemzeti Parkban vagy 15 kilométeres Sof Omar Cave, az ország leghosszabb barlangja.


KIEMELT TURISTACÉLPONT


 • Addisz-Abeba látványa az Entoto-hegyről
 • Lalibela sziklába vájt templomai
 • Tana-tó
 • az ország madárvilága
 • Simien Nemzeti Park
 • a Kék-Nílus vízesése Bahir Dar mellett (T'is Isat Fwafwate)
 • Gondar erődvárosa, kastélya
 • Akszúm romjai
 • az Omo-völgy alsó szakasza
 • Tiya megalitjai