„Egyszerűen üzlet”

HTCC Líbia

HASZNOS TUDNIVALÓK

Főváros: Tripoli
Miniszterelnök: Fájez ál Szárrádzs
Hivatalos nyelv: arab
Beszélt nyelvek: olasz, angol, berber
Függetlenség: 1951. december 24.
Tagság: ENSZ, Európai Unio
Becsült Népesség:  6 253 000 fő (2014. július)
Terület:  1 759 540 km²

 

Líbia, hivatalosan Líbia Állam észak – afrikai állam a Földközi –tengerdéli partján, Egyiptom és Tunézia között helyezkedik el. Nyugaton Algéria, délen Niger és Csád, míg délkeleten Szudán határolja. Az ország tagja az ENSZ-nek, az Afrikai Uniónak, az OPEC-nek, az Arab Ligának és az OAPEC-nek is.

 

GAZDASÁG

A GNP értéke: 40 milliárd USD. A GNP/fő értéke: 7600 USD. A GDP szektorális megoszlása: mezőgazdaság 7%, ipar 47%, szolgáltatás 47%. A külkereskedelem mérlege jelentős aktívumot mutat, a kivitel értéke több mint másfélszerese a behozatalnak. Exportja döntően kőolajból, földgázból és ezekből gyártott termékekből áll (az összes export 98%-a). Behozatalában a gépek, berendezések, feldolgozóipari termékek mellett az élelmiszereké a vezető szerep. Olaszország máig az ország legfontosabb külkereskedelmi partnere (exportjának több mint 40%-át, importjának több mint 25%-át adja).

Exportja főként az alábbi országokba történik: Olaszország, Németország, Törökország, Franciaország, Spanyolország, Belgium, Románia.

Ezekből az országokból importál: Olaszország, Németország, Franciaország, Nagy-Britannia , Japán, Dél-Korea

Az éves halzsákmány (tonhal, pérhal, szardínia) nem haladja meg a 9000 tonnát. A főbb halászkikötők Zuvára, Miszráta és Homsz.

TERMÉSZET

Az utazásra több időszak kínálkozik, a legjobb a október és november közötti időszak, ekkor az égbolt tiszta, a hőmérséklet közepes, és a nyár végi esők következtében a sivatag egyes helyein zöld növényeket lehet látni. A következő előnyös időszak március és május között van, bár áprilisban már több homokviharra lehet számítani, és májusban a hőmérséklet emelkedni kezd. A december és február közötti időszak szintén népszerű, bár ekkor a levegő meglepően hideg tud lenni, éjszaka gyakran fagypont alá esik. A május és szeptember közötti időben a hőmérséklet igen magas.

 

TURIZMUS

Nyáron a tengerparton átlagosan 30 °C körüli hőmérséklet várható, magas páratartalommal, a sivatagban a hőmérséklet elérheti az 50 °C-t is.

 

KIEMELT TURISTACÉLPONTOK

  • Tripoli Medina
  • Vörös Vár – Assai Al-Hamra
  • Al-Majidya Mosque
 


Az oldal jelenleg feltöltés alatt.