„Egyszerűen üzlet”

HTCC Dél-Afrika

HASZNOS TUDNIVALÓK

Főváros: Fokváros (törvényhozás)
              Pretoria (közigazgatási)
              Bloemfontain (bírói)

Államforma: szövetségi köztársaság
Államfő: Cyril Ramaphosa
Hivatalos nyelv: angol, afrikaans, bantu nyelv
Tagság: ENSZ, Afrikai Unio, Nemzetközösség
Népesség: 57 725 600 fő
Terület: 1 219 912 km2


Fertőzött területekről, például a szomszédos országokból beutazók számára kötelező a sárgaláz elleni védőoltás. Az utazás alkalmából ajánlatos ellenőrizni az oltásnaptárnak megfelelő szokásos oltásokat, mint például a felnőttek esetén a tetanusz, diftéria pólio, szamárköhögés, mumpsz rózsahimlő, kanyaró (MMR oltóanyag) és a szezonális influenza elleni oltást. Egyes területeken gyakoribbá váltak a kanyarómegbetegedések, köztük Pretoria (Tshwane) és Johannesburgban Az utazás alkalmából ajánlatos a hepatitisz A, hosszabb tartózkodás esetén a hepatitisz B, a hastifusz és a  tetanusz elleni védőoltás.
A  Kruger Nemzeti Parkba utazóknak a maláriafertőzés megelőzésére tablettákat kell szedniük.


Dél-afrikai Köztársaság az afrikai kontinens déli szegletében található. Északon Botswana és Zimbabwe, északnyugaton Namíbia északkeleten Mozambik és Szváziföld határolják, nyugaton az Atlanti-óceán, keleten az Indiai-óceán mossa partjait. Egy önálló királyság található az ország területén belül: Lesotho. Afrika egyik legfejlettebb állama.

GAZDASÁG


Gazdasága: ipari agrárország. A kereső lakosság 13%-a a mezőgazdaságban, 30%-a a kitermelő-, és a feldolgozóiparban, 57%-a a tercier szektorban dolgozik. Magas az idénymunkákban és a bányászatban 
 a környező országokból származó vendégmunkások száma. Meghatározó az angol, amerikai és francia tőkéscsoportok szerepe, melyek a gyémántbányászat majdnem egészét, az aranybányászat kétharmadát, a bányászat egyharmadát, s a feldolgozóipar 50%-át tartják a kezükben. A világon a leggyorsabban ebben az országban térülnek meg a külföldi tőkebefektetések. A GDP 40%-át adja a bányászat és az ipar, a mezőgazdaság részaránya 5%. A Föld ásványkincsekben leggazdagabb országai közé tartozik. Afrika gazdaságilag legfejlettebb, legiparosodottabb állama. 


TERMÉSZET

Partvonala majdnem 3000 km hosszú és rendkívül szabályos, csak a déli szakasza tagolt, ahol az Agulhas (Tű)-fok, a kontinens legdélebbi pontja található a Jóreménység-fokától kb. 150 km-re délkeletre.

Az ország legjellemzőbb sajátossága a nagy tengerszint feletti magasság.

A tengerparti sáv általában keskeny, a partvonal természetes kikötőkben szegény, a domborzat a szárazföld belseje felé meredeken emelkedik.

Felszíne két alapvető területi egységre osztható:

  • belső fennsík (Dél-afrikai-magasföldek), ami átlagosan 1000–1400 méterrel van a tengerszint felett;
  • a fennsík és a partvonal között húzódó terület.

A felföldből, melynek csapadékvizeit nyugat felé az Orange, kelet felé pedig a Limpopo folyó vezeti el, és amely északnak és nyugatnak a Kalahári-medencét fogja körbe, afelé fokozatosan süllyed. Belőle magányos hegykúpok és hosszan elnyúló hegyvonulatok emelkednek ki.


TURIZMUS


Az ötcsillagos luxusszállodáktól a vadrezervátumokban található szalmafedeles kunyhókig nagy a szálláshelyek választéka. A turistaútvonalak mentén kiválóan fölszerelt motelek, karavánparkok, táborhelyek várják a vendégeket.

KIEMELT TURISTACÉLPONT

  • Kruger Nemzeti Park  "big five" (öt nagy) állata
  • Fokváros és a Robben - sziget
  • Johannesburg
  • Sun City
  • Pietermaritzburg és a Valley of 1000 Hills
  • Blyde River Canyon Nature Reserve
  • Augrabies-vízesés Nemzeti Park
  • Az ország kultúrája, fesztiválok