„Egyszerűen üzlet”

MAGYAR SZAKEMBEREK SEGÍTIK A MONGOL ÚSZÓSPORTOT

Hírek // 2019.04.01

A Hegyalja 2050 Egyesület, és a Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ (HTCC) szervezésében Drimál  Bálint utazott Mongóliába, hogy ott segítsen beindítani az ország úszóéletét. A mongol szakemberek számára hatalmas  segítséget jelent egy olyan országból érkező segítség, ahol  az úszás a világ élvonalában van, és ahol az elmúlt években számos színvonalas világesemény került megérkezésre. A magyar szakember számára pedig komoly szakma kihívást jelentett a mongóliai út. 

mongol1.jpg

Mongólia szárazföldi, nagyobb részt sivatagos ország, nem rendelkezik komolyabb hagyományokkal a vízi sportokban. ugyanakkor komoly fejlesztések történtek az elmúlt években,  párhuzamosan az ország gyors gazdasági fejlődésével – az uszoda is, ahol a magyar szakember megkezdhette munkáját az elmúlt években épült, megfelel a nemzetközi sztenderdeknek. A helyi szakembergárdának viszont még jól jön a segítség, a szakmai útmutatás, különösen, ami az utánpótlásképzést illeti.

mongol2.jpg

A fiatal magyar szakember elmondta, számára már maga az utazás is élményt jelentett: Nem csak a hét órás időeltérés és a hosszú repülőút jelentett neki újdonságot, de az is komoly meglepetésére szolgált, hogy a mongol partner magyarul tudó tolmácsot tudott neki biztosítani. A munka Zkhvan tartomány Uliasti nevű városában várt rá – jó 1200 kilométerre a fővárostól, ami a hosszú repülőút után egy újabb komoly megpróbáltatást jelentő hosszú utat jelentett. A helyszínen viszont nagy szeretettel, és kiváló körülményekkel fogadták a magyar vendéget.


mongol3.jpg

A három hét igen intenzíven telt, minden nap reggel kilenctől estig többször is úsztak közben pedig a helyi oktatók kaptak elméleti képzést, és tanultak vizimentést. Bálintnak közben a helyi oktatók mellett jutott ideje a gyermekekkel is foglalkozni. A résztvevők, a HTCC és a Sportegyesület is tervezi a sikeres program folytatását. 

 

Megosztás: