„Egyszerűen üzlet”

A Magyar Hajnalcsillagra emlékeztek Ugandában

Hírek // 2019.03.11

A kalandos életű Sass Flóra élete kalandregénybe illik - mégis kevesen hallottak róla. De van, ahol emléke máig él, hazánktól sok ezer kilométerre, Ugandában.

Róla emlékeztek meg magyarok és ugandaiak együtt a Murchison-vízesésénél.

Sass Flóra 1841-ben született Erdélyben, a szabadságharc bukása után gyermekként került az akkori Török Birodalomba rabszolgának, ahonnan immár brit férjével utazott tovább. Így lett belőle - férje, Samuel White Baker után - Florence Baker, de élete végéig megtartotta magyar nyelvét és kultúráját. A Níluson haladtak lefelé, annak forrását keresve, majd együtt fedezték fel Európa számára a mai Ugandához tartozó Murchison-vízesés elképesztő szépségű tájait, ahol a helyiek szépsége és természetes miatt, Hajnalcsillagnak nevezték el a magyar felfedezőnőt.

murc.jpeg

A kerek évfordulón - 155 évvel ezelőtt jutott el e tájra első európai nőként - róla emlékeztek meg azon az ünnepségen, amelyen leleplezték emléktábláját a vízesés közelében.Az emléktábla elhelyezését a Magyar Afrika Társaság kezdeményezte és Magyarország Nairobi Követségével közösen valósította meg. Az ünnepségen jelen volt Kövér László az Országgyűlés elnöke is, aki hivatalos látogatást tett az afrikai országba, valamint Ephraim Kamuntu, ugandai turisztikai minisztere.

Magyarország és Uganda kapcsolatai az elmúlt időben jelentős fejlődésen mentek keresztül. Magyar segítséggel fatelepítési program indult az országban, és magyar szakemberek indítottak például mezőgazdasági szakember képzési programok az országban. Az idei HTCC Afrika Expo díszvendége is a kelet-afrikai ország volt, amelyet romlatlan szépsége, színes hagyományai, kultúrája miatt méltán hívnak Afrika gyöngyszemének.

murc1.jpeg


Balogh Sándor, a Magyar Afirka Társaság elnöke beszédében kiemelte azokat a programokat, amelyeket a szervezet támogatott Ugandában az elmúlt időszakban, amelyek - akár az orvosmissziók, akár a női missziók - sokban hozzá tudnak járulni ahhoz, hogy az ott élők életfeltétleit javítsák. Hangsúlyozta, a gazdasági programok, mint amilyen vízesés közelében magyar segítséggel épülő épülő eco-lodge is lesz, hozzájárulnak a helyi gazdaság fejlődéséhez, amely gyengítheti az elvándorlási hajlandóságot, hisz helyben biztosít megélhetést az itt lakóknak!


forrás: www.ahu.hu

Megosztás: