„Egyszerűen üzlet”

A HTCC Gambia jelenti: megnyílt a Gambia és Szenegál közötti híd!

Hírek // 2019.01.28

Macky Sall szenegáli elnök és Adama Barrow gambiai elnök hétfőn átadtákk a „Senegambia” hidat, amely elősegíti a nyugat-afrikai kereskedelmet, és amelynek befejezése évtizedes késedelem után szimbolizálja a két ország közötti erősödő kapcsolatokat.

50661297_841374002861375_2026469706029858816_n.jpg

A híd megnyitása két évvel a Yahya Jammeh távozása után történt meg, aki több mint 22 évet uralkodott Gambiában, abban a kis angol-ajkú országban, amely Szenegál területébe van beékelve a Gambia folyó partján.

A híd alapja egy elegáns, könnyű betonszerkezet, amely közel egy kilométer hosszú és áthalad a Gambia-folyó felett. A híd mintegy tíz kilométerre van a Farafenni határátkelőhelytől, melyet mindkét elnök fehér boubou-ba öltözve, ugyanabban a nyitott tetejű limuzinban közelített meg.

„Tekintettel Gambia és Szenegál földrajzára, egy folyó két részre osztja az területet, csodálkozom, hogy miért tart ilyen sokáig a híd megépítése,” tette fel magának a költői kérdést Barrow úr egy ceremónián az új szerkezet lábánál még 2015-ben.

State-House-of-The-Gambia-1.jpg

"Büszkék lehetünk arra, hogy ezzel a sok generáció álmát valóvá tettük" - mondta Sall, hozzátéve, hogy az 1970-es évek óta vitatott hídprojekt pozitív irányba erősíti a Dakar és Banjul közötti kapcsolat alakulását.

Gambia elnöksége elmondta, hogy „a Transz-Gambia közúti folyosójának részét képező híd létfontosságú gazdasági és stratégiai szempontból, amely összeköti a Gambia folyó északi és déli partjait, valamint Gambiát és Szenegált, továbbá a köztes vidéki területeket."

A híd lehetővé teszi, hogy a Szenegál északi részéből Casamance déli régiójába utazókat olyan turisztikai és mezőgazdasági régión vezesse át, amelynek fejlődése eddig hátráltatva volt a rossz megközelíthetőség miatt. Ezután már nem lesz szükséges közel 400 km extra távolság megtételére, hogy elérjék ezeket a területeket.

16.jpg

Barrow és Sall erősödő kapcsolata
A híd megnyitása illusztrálja a két ország közötti kapcsolatok drámai felmelegedését, melyet a szállítás, a halászat és a határok közötti viták jellemeznek, annak ellenére, hogy lakosaik közös nyelvet, etnikai származást és sok szakmai, családi és kereskedelmi kapcsolatot kötnek.
Ez a közeledés akkor következett be, amikor Barrow hatalomra lépett 2017 januárjában. Mivel Szenegál a diplomáciai és - a nyugat-afrikai államok gazdasági közösségének (ECOWAS)- katonai nyomásának élén állt, hogy kényszerítse Yahya Jammehet volt elnököt, a vereség elfogadására a 2016. decemberi elnökválasztás után.
Az ország biztonságát továbbra is támogatja az ECOWAS-erő, amely főként szenegáli katonákból áll, akik megbízatását több alkalommal meghosszabbították.

Megosztás: