„Simply business”

HTCC Malawi

Hasznos tudnivalók

Hasznos tudnivalók

Államforma: elnöki köztársaság
Állam- és kormányfő: Peter Mutharika (2014–től)
Függetlenség: 1964. július 6. (Egyesült Királyságtól)
Terület: 118 484 km²
Népesség: 17 377 468 fő
Etnikai összetétel: chewa 33%, lomwe 18%, jao 14%, ngoni 12%, egyéb 23%
Nyelv: hivatalos nyelvek: angol, chichewa; beszélt nyelvek: chinyanja, chiyao, chitumbuka , chisena, chilomwe, chitonga, chinkhonde, chingoni, chinyakyusa, chilambya
Vallás: keresztény 82,6%, muszlim 13%, egyéb 1,9%, ateista 2,5%
Főváros: Lilongwe
Bruttó hazai termék (PPP): 13,8 milliárd USD, egy főre jutó: 781 USD
Pénznem: Malawi Kwacha (MWK) - 1 MWK = 0,64 HUF

Egyenlítői-Afrika érintetlen gyöngyszeme, az áthatolhatatlan esőerdők és hegyvidékek övezte Malawi alig ismert az európai utazók körében. A kontinens déli részének egyik legkisebb országát a természeti szépségek tekintetében valódi nagyhatalomnak tekinthetjük. Az ország nevét viselő Malawi-tó, az afrikai földrész harmadik legnagyobb és második legmélyebb tava, a tengerhez hasonló áttetsző vizével lélegzetelállító látványt nyújt.

 
Gazdaság

Gazdaság

Malawi a világ fejletlenebb, gazdaságilag elmaradottabb országai közé tartozik. A mezőgazdaság túlsúlya minden szempontból (foglalkoztatottak és bevételi források aránya) érezhető. A fejletlen infrastruktúra, a rossz egészségügyi körülmények és az általános instabilitás következtében minimális a bevont külföldi tőke és a szakemberek aránya, valamint kihasználatlanok – főként turisztikai szempontból – a természeti adottságok is.

Természet

Az országban szubtrópusi éghajlat uralkodik és 3 évszakot különböztetnek meg. Május és augusztus között hűvös, augusztus és november között forró, november és április között esős az idő. Az ország területének jelentős részét vadrezervátumok és nemzeti parkok foglalják el. Ezeken kívül ma már ritkán látni nagyvadat. A rezervátumokon belül azonban Malawi - korlátozottan - lehetővé teszi a vadászatot, amivel jelentős turisztikai bevételre tesz szert.

 
 Turizmus

Turizmus

Könnyű megközelíthetősége - közel esik a Dél-Afrikai Köztársasághoz - változatos tájai és állatvilága Malawit a térség egyik kedvelt turisztikai célországává teszik. A legfontosabb attrakció természetesen a Malawi-tó, amely mellett kiváló strandok, szállodák épültek, illetve a tó mentén elhelyezkedő nemzeti parkok és vadrezervátumok, melyek között világörökségi helyszín is van. Magyar állampolgárok kizárólag előzetesen megszerzett vízummal utazhatnak Malawiba.

Kiemelt turistacélpontok:

  • Nkhata öböl, az ország legszebb tóparti városával, és a közeli Kalwe erdő,
  • az elefántjairól híres Liwonde Nemzeti Park,
  • a Nyika Nemzeti Park és a Kasungu Nemzeti Park,
  • a Mulanje hegy, amely csodálatos kilátást, és remek túrázási lehetőséget ígér.