„Egyszerűen üzlet”

Ugandai Miniszterasszony látogatása Budapesten

Hírek // 2019.02.28

2019. február 20–án érkezett Budapestre Kitutu Kimono Mary Goretti, Uganda Környezetvédelmi Miniszterasszonya, ahol a Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ és a Magyar Afrika Társaság kollégái fogadták. A látogatás apropóját a 8. HTCC Afrika Expo szolgálta, melynek során a rendezvény külföldi fővédnökségét vállalta a magas rangú afrikai politikus. Ennek tetejében, a rendezvényhez kapcsolt konferencián is előadást tartott a kontinens iránt érdeklődők számára. Prezentációjában kiemelte, hogy nyitott az általa képviselt választókörzetbe irányuló, befektetési szándékok megismerésére.

IMG_20190221_145828.jpg

Uganda több szempontból is kiemelten fontos terület Afrikában, ezért a HTCC fontosnak tartja a két ország közötti kereskedelmi és kulturális kapcsolatok ápolását, így ennek érdekében változatos programokat szervezett prominens vendégének az Expo-n túlmenően.

IMG_20190221_102829.jpg

A kulturális vonatkozás tekintetében a delegáció Öskü községbe látogatott Veszprém megyében, ahol a polgármester fogadta őket. A két település (Manafwa és Öskü) hasonló méretéből adódóan egyeztettek a lehetséges testvér-települési kapcsolat megteremtéséről, valamint megtekintették a helyi általános iskolát. Tapasztalatcsere után a vendégek megnézték a méltán híres, körülbelül 1000 éves ösküi kerek templomot, valamint zárásképp egy innovatív szélerőművet, amelynek prototípus fejlesztése a településen történt. Ezután a magyar sí kultúrából kaptak ízelítőt az eplényi Síaréna jóvoltából. Ezzel a rendhagyó programmal azon túl, hogy életre szóló élményt nyújtottak a az AHU-HTCC kollégái a delegációnak, vizsgálták a lehetséges turisztikai megoldások Ugandába történő implementálását.

IMG_20190223_124046.jpg

A hivatalos programot illetően a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara tartott protokoll fogadást, melynek keretén belül ismertették a szervezet tevékenységét a küldöttségnek.

IMG_20190222_122320.jpg


Többek között több magyarországi minisztériumban dolgozó munkatársnak is bemutatták a miniszter asszonyt az AHU és a HTCC képviselői. A hivatalos programok után céglátogatásokkal és terepszemlékkel színesítették a programot, melynek során rengeteg együttműködési lehetőségről tárgyaltak a felek. Az utókövetésen már dolgoznak a HTCC kollégái, hogy az elvi síkon egyeztetett lehetőségek hamarosan tervezési fázisba léphessenek a Magyar Afrika Társaság, Knowledge For The Village projektjének égisze alatt.
Az első etapban kiemelt szerepet kap a napelemes köz-és iskolavilágítás létesítése, valamint a stabil öntözővíz biztosítása Manafwa községben.
A látogatás utolsó állomása a Lakitelek Népfőiskola volt, ahol Lezsák Sándor, a magyar országgyűlés alelnöke vezette körben a miniszter asszonyt a létesítményben. Ezt egy közös ebéd követte, melynek során a kulturális együttműködésének fontosságára hívta fel a figyelmet alelnök úr, s jelezte, hajlandó támogatni a két ország közös történelmi szálainak felkutatását.
A Lakitelek Népfőiskola Afrika Kollégiumának záró napjára esett a miniszteri vizit, így ennek keretében ott is előadást tartott az érdeklődő hallgatóknak.

Megosztás: