„Egyszerűen üzlet”

HTCC részvétel az EnergyWeek: Morocco rendezvényen

Hírek // 2018.11.19

November 14-15-én Marrakech adott otthont az EnergyWeek: Morocco nemzetközi energia konferenciának, amely egyben két kiemelt panelnak is, az afrikai megújuló energiáknak és a földgáz kihívásainak is a fóruma volt.

A konferencia a regionális kooperáció erősitésével, a tapasztalatok megosztásával és a privát tőke bevonásával kívánt hozzájárulni a kontinens fejlődésének felgyorsításához.

energyweek3.jpeg

A számok ugyanis dermesztőek. A jövő kontinensén 1 milliárd emberre jut akkora elektromos teljesitmény, mint Németország alig 80 millió lakosára. Szörnyű paradox-szal küzd a kontinens, hiszen miközben jelentős az energia (elsősorban az olaj és a gáz) exportja, valójában a készterméket, az üzemanyagot nagyrészt importálja. Közhely, hogy a Szahara töredéke elég lenne, hogy a világot ellássa a kontinens energiával, miközben hiányoznak a befektetők és hiányzik a hálózat.

2017 óta azonban komoly áttörés érzékelhető, mióta Marokkó visszatért az Afrikai Únióba, tagja lett a Nyugat-afrikai Gazdasági Közösségnek (ECOWAS) és aláírta Nigériával a Transz-afrikai Gázvezeték projektet. Felgyorsult az energia hálózatok –az országokat összekötő un. interkonnektorok– építése és 15 Nyugat-afrikai országból immár 12-őt 330 KV-os hálózat kapcsol össze. Hiányzik azonban a hálózatból a teljesítmény és a marokkói gerinc sem teljes, hiszen hiányzik a Boujdour–Dakhla 440 KV-os kapcsolat, csakúgy, mint ennek Szenegálig történő levitele.

A konferencián a megújulók bővülő kapacitása mellett a tárolás is fontos szerepet kapott, hiszen a Portugáliával tervezett –tenger alatti kábellel megvalósuló- bértárolás és az épülő tározós erőművek együttesen javítják a hatékonyságot. Óriási szélerőparkok épülnek immár legalább 4 MW-os turbina egységteljesítménnyel, valamint tovább zajlik a naphő (az un. CSP) parkok építése. Az 560 MW-os Ourzazate El Noour 1-4 mellé épül a Midelt –közel 800 MW– és Boujdour is.

A fosszilis energiák integrációja frontján is áttörés várható, hiszen a megépülő transz-afrikai gázvezeték 11 országot kapcsol egybe, ahol már Nigéria mellett új szereplők is –így Ghana, Mali vagy Mauritánia– rádolgozhatnak a vezetékre. Marokkó is sebességre kapcsol, és szeretné fosszilis energiahordozóból import-függőségét 80 % körüli szintre csökkenteni. Ezért növelik a fúrásszámot és több kutatási engedélyt adnak ki. Az első jelentősebb Kelet-marokkói gázmezöt pedig 2021-ben rákapcsolják a Spanyolországba tranzitáló vezetékbe.

energyweek3.jpeg

Hatalmas kihívások és lehetőségek, de a HTCC marokkói országigazgatóján kívül egyetlen magyar cég sem képviseltette magát, vagy vett részt az eseményen. Jó lenne tudni, hogy vajon hol vannak az iparágban tevékenykedő cégek, és azok kiváló mérnök alkalmazottjaik?! Ugyancsak érdekes, hogy a kis-közepes innovatív vállalataink miért nincsenek jelen, akkor, amikor a magyar piacon késhegyig menő harcot folytatnak az üzleti pozíciókért.

A HTCC kihasználta a konferencia nyújtotta kapcsolatépítési lehetőséget, és a továbbiakban is a magyar cégek rendelkezésére áll, akár egyedi programok szervezésével Marokkóban, vagy az afrikai hálózatrendszerén keresztül.

Ha bővebb információ és kapcsolatfejlesztés érdekli, keressen bennünket a HTCC elérhetőségei valamelyikén, vagy igényeljen budapesti személyes konzultációt kollégáinktól.

Megosztás: